Велинград – благословен и вечен!

Здравейте!
Добре дошли в град Велинград!
Следвайки добрите български традиции, ние винаги се радваме на нашите гости, на новите запознанства и приятели. Надяваме се, че и днешната ни и утрешната ни среща може да бъде начало на дълго и ползотворно сътрудничество.

   Визитната картичка на града говори, че той е разположен в най-живописната част на Западните Родопи, в сърцевината на Чепинската котловина на 750 м надморска височина, заобиколен от вековни иглолистни и широколистни гори, бликащи топли минерални извори с различна температура и минерален състав, чист планински въздух и мек климат с продължително слънцегреене. Уникален, чудодеен храм, концентрирал енергийната мощ на дивата природа, отличните лечебни свойства на минералната вода и силния дух на културно-историческото наследство на древността и настоящето.

   Едни го наричат „Райски кът”, други „Земен рай” или „Бисер на Родопите”, а той всъщност е тих, потънал в зеленина, чист и красив град,  утвърдил се като уникален туристически СПА център – Спа столица на България и на Балканите.

Множеството новоизградени луксозни хотели предлагат изключително разнообразие от водни процедури с термална вода, балнеопрограми за релаксация и възстановяване, козметика за тяло и лице.

Удивителната природа на Велинград и околността е притегателно място за Вашите пикници, екскурзии, разходки. Тук ще откриете един природен феномен, най-големият карстов извор на Балканите – „Клептуза”. Близките язовири: Доспат, Белмекен и Батак, както и държавните ловни стопанства, конни бази, ски писти със съоръжения, предлагат разнообразни преживявания за любителите на природата и спорта през всички сезони.

   Оттук минава теснолинейна жп линия с нова атракция за туристите „Носталгия – едно пътуване във времето” – възстановен парен локомотив с вагони от 1927 г.

   Това е мястото, което от векове носи спомена за бесите, римски императори и средновековни владетели, познали лековитите свойства на минералната вода. Но това е и градът, в който е роден и отраснал „ първият бас на планетата”, „властелинът на операта” -  Николай Гяуров.

   По традиция всяка година през месец юли се организират Велинградски културни тържества, които се превръщат в незабравима атракция за гостите и жителите на града.

   Велинград е потънал в разнообразна растителност, паркове и градини, които са част от околната природа.

   Велинград е нов град, уютен, създаден с грижата за красота и хармония с природата. Една шепа райска земя, която се превръща в природен бисер. Земен кът, обречен да бъде „БЛАГОСЛОВЕН И ВЕЧЕН”!

Заповядайте във Велинград!