Откриха мъртъв ген. Стоян Тонев във Велинград

stoian-tonev   Ген. Стоян Тонев е починал на 63-годишна възраст.

Той е бил намерен безжизнен в следобедните часове на вчерашния ден във вилата си край Велинград, съобщава bTV, позовавайки се на свои източници в МВР.
Според информация на полицията става въпрос за естествена смърт. Не са открити следи от насилие.
Вероятната причина за смъртта е масивен инфаркт. Открит е от градинаря на вилата, който е подал сигнала на тел. 112.На място пристигнали линейка и полиция, но лекарите само констатирали смъртта. Според първоначалния оглед причината за смъртта е естествена. Предполага се, че е издъхнал внезапно от инфаркт или инсулт. Няма яснота кога е настъпила смъртта, това ще определи аутопсията.

Стоян Димитров Тонев бе български лекар, генерал-майор и политик от ГЕРБ. Роден е на 3 декември 1953 г. в град Кърджали. През 1979 г. е завършил медицина във Военномедицинския институт в Пловдив. От 1979 до 1981 г. е бил началник на медицинската служба на двадесет и пети изтребителен авиополк в Чешнегирово. По-късно е оглавявал кабинет по кожни болести във Военната болница в Пловдив. Бил е главен асистент и началник на отделение в Клиниката по кожни и венерически заболявания към Военномедицинска академия в София. От 1990 до 1992 г. е бил заместник-началник на клиниката, а от 1992 до 2002 г. и нейн началник. През 1991 г. е защитавал докторска дисертация и от същата година е доцент. Специализирал в САЩ, Франция и Чехия. В периода 2002 – 2013 г. е бил началник на Военномедицинска академия. След това е излязъл в в запас. През 2008 г. получи наградата „Лекар на 2008 година“. Известно време бе заместник-кмет по здравеопазването в Столична община. Бил e член на Европейската и Американската асоциации по кожни и венерически болести, както и на Асоциацията по сексуално трансмисивни болести. Национален консултант по дерматология и венерология. През 2016 г. е бил привлечен като обвиняем за нанесени щети за 16 млн. лева на Военномедицинска академия, докато е бил начело на болницата. Последното дело бе през месец март тази година.

www.velingrad.org