Завишени стойности на уран във водата – кампания срещу Велинград?

voda   Общинското ръководство на Велинград, ръководствата на ВКТВ и на туристическия бранш определят скандалите с уран във водата на СПА столицата като целенасочена акция. В курорта са убедени, че всичко това се прави с цел да се провали туристическия сезон.
Темата с водата на Велинград и наличието на уран в нея бе водеща и на редовното заседание на местния парламент в курорта. Представена бе декларация от името на кмета, на председателя на общински съвет, на управителя на ВКТВ и на председателя на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите до Министерство на туризма, Министерски съвет, Окръжна прокуратура, обществеността и медиите. В нея те заявяват, че не съществува никаква опасност за здравето на населението и гостите на общината. Категорично се отхвърлят твърденията на РЗИ – Пазарджик, че четири месеца са пазени в тайна резултатите и се изразява становище, че така се нанасят сериозни щети върху града като туристическа дестинация. Общинските съветници в курорта също изразиха мнение, че срещу Велинград се води кампания.
Общинското ръководство на Велинград, водното дружество и туристическия бранш настояват компетентните институции в страната да упражнят правомощията си и да не допускат по-нататъшното замърсяване на водите на Велинград.

Ангел Узунов