Мобилност на ученици и учители до Германия

KiM_Germaniq    Светът се променя и обновява. Всеки, който иска да не изостава от тези промени, трябва да побърза да променя своето мислене, своите знания и ценностна ориентация.Приоритетите на преподавателите на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ отчитат специфичните особености и традиции на училищната образователна среда и представят своите виждания за европейско развитие на училището,което години наред работи по европейски програми и проекти. Проектът „Energy Efficiency Empowerment“, финансиран от европейската програма „Еразъм+“ за сътрудничество, иновации и обмен на добри практики осъществи своята втора мобилност.
Приключението започва на 19-ти март, когато ученици от девети и десети клас с интензивно изучаване на немски език, заедно със своите ръководители – Спаска Малинова Василка Дамянова и Тома Чонков, се отправят към Германия.
Още с пристигането си в Германия учениците бяха приятно изненадани от гостоприемството и дружелюбността на немските семейства, които ги посрещнаха с прегръдки, и чуждестранните ученици, които също бяха част от проекта. Българската група беше впечатлена от училището, което е доста по-различно от българските, а и от разнообразната програма, която беше организирана за тях през тези седем дни. Учениците използваха пълноценно времето си и съчетаха развлеченията с полезни занимания, в които показваха креативността си. Участваха в различни уъркшопове, посетиха изследователския център „Jülich“, редица забележителности и интересни обекти като отворена мина и електроцентрала, където се запознаха и с процеса на създаване и пренасяне на електроенергия.
Ученици от Испания, Германия и България прекарваха заедно времето си в забавления, разменяне на познания и научаване на нови факти за културите и ценностите си. Създадените приятелства са многостранни и добри, затова раздялата не беше лека.
Цветина Вачева споделя своите преживявания: „Семейството, при което бях настанена ме посрещна с отворени обятия. Семейство Юнгблут живее в типична за района къща на три етажа и невероятно красив и подреден двор. Разбира се имат и два домашни любимеца – едно малко куче и една сънлива котка. През тази седмица имах възможността да опитам традиционната немска кухня, а през свободното време се наслаждавахме на различни развлечения. Цялото семейство се държеше толкова мило с мен и ми помогнаха да се чувствам като у дома си, въпреки че бях на 2000 км от родината си. Най- важното е че завързахме едно страхотно приятелство! Накрая на нашата вълнуваща седмица в Бедбург ни предстоеше пресконференция. Цялата организация, както и сценария бяха поверени на нас учениците. Аз имах възможността да бъда водеща на пресконференцията, заедно с Ларс (ученик от Бедбург) и Кармен (ученичка от Мадрид). Наши съученици бяха изготвили старателно различни проекти, всяка държава представи своя филм за града и училището и макета по проекта. Българската ни група се отличи на събитието, когато ние с песни и сценично поведение превърнахме конференцията в истински празник
Мариам Маврова вдигна на крака цялата публика с невероятното си изпълнение на песента „ Алиуя“. „По – добро изпълнение на тази песен през целия си живота не съм чувал“, споделя господин Саша Золбах, кмет на град Бедбург. „Беше толкова невероятно, благодарение на отлично подготвените, талантливи и креативни ученици! Благодаря Ви за неповторимия момент, който изживях заедно с вас! Поздравления за България!“
Александър Прегьов, участник в проекта: „ Преди броени седмици бях привилегирован да участвам в проекта „Energy Efficiency Empowerment “ по програма „Еразъм+“. Моето участие се състоеше в пътуване до Германия. Семейството, в което бях разпределен заедно с Кристиана Радичева и Емилиян Десподски се държаха много мило и гостоприемно. Престоят ми в Германия беше наистина страхотен, установих много нови контакти и приятели. Ако кажа, че това пътуване е било безполезно и безсмислено за мен – ще излъжа. Аз, както и другите участници в проекта имахме невероятната възможност да научим много нови неща, свързани с енергетиката, както и да изложим знанията си по немски и английски език. Участниците в проекта от Германия и Испания останаха впечатлени от участието на българската група на работните срещи, пресконференцията и разбраха, че сме една наистина огромна конкуренция както в езиковите умения, така и в познанията ни в сферата на информационните технологии и др. Oсобено когато Цветина Вачева и Мариам Маврова изпяха заедно обичаната от нас песен „Чийп трилс“ и поканиха всички на сцената. Много съм щастлив и благодарен, че съм сред участниците в този проект, защото работата по него е полезна и ползотворна за мен и се надявам и моето участие да е благоприятно. Очаквам с нетърпение визитата в България тази година!“
Божидар Гивечев изразява своето мнение за престоя си в Германия:
„Искам да благодаря на учителите, които положиха неимоверни усилия проектът по оперативна програма „ЕРАЗЪМ+“ да стане факт и в нашето училище! Благодарение на тях ние се развиваме в различни области, запознаваме се с нови култури и усъвършенстваме езиковите си умения. Пътуването в Германия беше едно наистина незабравимо преживяване за мен, а мисля, че и за всички останали.
По линия на проекта взехме участие в иновативни и изключително креативни дейности, които бяха доста полезни за нашето бъдещо развитие. Така ние успяхме да съчетаем едновременно работата и забавлението, които вървяха ръка за ръка през целия ни престой. Понякога беше доста изморително, но съм убеден, че всеки от нас е почувствал удовлетворение от свършената работа. Успяхме да изградим един сплотен колектив, който в продължение на седем дни показа, че няма нищо невъзможно, стига да работим заедно като ОТБОР! Подкрепяхме се и бяхме сигурни в своите възможности, не се страхувахме да опитваме различни нови неща, защото знаехме, че иновациите са в основата на проекта „Energy Efficiency Empowerment“, а той е за НАС.“
За всеки един ученик това пътешествие ще бъде запомнено като едно уникално преживяване, предоставило им възможността да се запознаят с различни култури, да създадат много нови приятелства с ученици от Германия и Испания и да съберат спомени, към които да се връщат с усмивка след години, да вярват, че отново ще се върнат на тези места, които са посетили и пак ще прегърнат приятелите си . Но това пътуване им носи и друго предимство – това е и шанса на място да подобрят знанията си по немски и английски език.

Василка Дамянова
Главен учител
СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Велинград